Vijverpompen en -filters

Vijverpompen brengen het water in beweging. We kunnen ze gebruiken om watervalletjes te maken, om water naar een filter te verpompen of voor een klaterende fontein. Met deze tips krijgt u een idee van de verschillende mogelijkheden.

Pompen
Afhankelijk van de grootte van de vijver en van uw wensen, kiest u een grotere of kleinere pomp. Om de gewenste capaciteit te bepalen zijn twee dingen van belang: hoe hoog de pomp het water kan oppompen (de maximale waterkolom) en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Houd er rekening mee dat als u de fontein op de maximale hoogte wilt laten spuiten, de pomp niet ook nog het vijverwater in beweging kan houden. Daarom is het beter de straal te regelen op halve hoogte. Voor een fonteinstraal van zo’n 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30 tot 40 liter per minuut geschikt. Vraag ons gerust om u te helpen bij de keuze van uw vijverpomp. Wij kunnen u alles vertellen over de verschillende mogelijkheden, waaronder pompen met afstandsbediening en pompen in combinatie met diverse filtersystemen.

Filters
Een gezond vijvermilieu, met voldoende waterplanten, heeft een groot zelfreinigend vermogen. Waar dit tekort schiet, kunnen filtersystemen uitkomst bieden. Vijverfilters werken volgens verschillende principes. Bij conventionele filtertonnetjes wordt het vijverwater grof gefilterd. Daarnaast zijn er twee- of meerkamer filters waar het water door verschillende kamers geleid wordt. In het eerste compartiment wordt het grove vuil gefilterd, bij de tweede en eventueel volgende worden ook de kleinste verontreinigingsdeeltjes uit het water gehaald. Deze filters zijn alleen nodig bij grote vijvers of vijvers met relatief veel vissen. Dan zijn er nog de zogenaamde UVC-lampen. Deze lamp brengt UVC-straling in het water. Zweefalgen en ziektekiemen sterven hierdoor af.

Onderhoud biofilter
De eventuele aanwezige biofilter wordt uitgezet als de temperatuur onder de 6 graden is gedaald. Al het filtermateriaal moet goed worden uitgespoeld. In het voorjaar moet u weer beginnen met nieuwe filterwatten en filterkool. Het substraat of keramisch materiaal kan eventueel hergebruikt worden. Ook de slangen van en naar de biofilter moeten goed worden schoongespoeld.

Onderhouden pomp
De pomp wordt ook goed schoongemaakt en daarna in een emmer met water op een vorstvrije plaats weggezet. Zo staat alles startklaar om zodra het voorjaar wordt, weer optimaal van de vijver te kunnen genieten.