Nieuwe vijver met heder water

De plannen zijn uitgevoerd en het zwaarste werk is gedaan, de vijver ligt er. Maar voor we kunnen gaan genieten van bloeiende waterplanten, spelende vissen en vooral van helder water, zijn er een paar belangrijke voorwaarden waar we ons aan moeten houden om dit te kunnen bereiken. Al dit moois kan alleen maar bestaan als er een zekere mate van biologisch evenwicht ontstaat. Dit biologisch evenwicht kunnen we door middel van een aantal stappen (en natuurlijk wat geduld) bereiken.

GH op peil brengen
We vullen onze vijver met leidingwater. Aangezien de GH (hardheid) van het leidingwater in onze omgeving aan de lage kant is (6 à 7) moeten we deze meteen omhoog brengen: in het voorjaar minimaal 8 GH, in het najaar minimaal 12 GH. De GH moet je goed in de gaten blijven houden, door het bijvoorbeeld een paar keer per jaar bij ons te laten testen, zodat de GH op peil gehouden kan worden.

Bodemsubstraat
Om ervoor te zorgen dat opwarrelend vuil kan wegzakken en bacteriën een bodem hebben om zich aan te hechten, brengen we in het diepste gedeelte van de vijver een laagje substraat aan van 3 tot 5cm dik. Dit materiaal is poreus zodat bacteriën zich er goed aan kunnen hechten.

Bacterial
Om het vijverevenwicht een snelle start te geven brengen we bacteriën aan. Deze bacteriën hechten zich aan het substraat en zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen.